august 8, 2024
Bruger man mandskabsvogne, er det vigtigt at kende de præcise krav – for Motorstyrelsen kontrollerer sammen med Skat løbende brugen. Ikke mindst om sommeren. Og det er dyrt at overtræde reglerne.
Af redaktionen
“En mandskabsvogn er et motorkøretøj, der tydeligt er konstrueret og særligt indrettet til befordring af mandskab og materiel. Og virksomhedens navn/ logo m.v. skal tydeligt fremgå på bilen.”
Sådan forklarer Dansk Håndværk reglerne helt kort.
Personbefordring er altså ikke tilladt.
Fritagelse forpligter
Mandskabsvogne er fritaget for afgift, og de må derfor udelukkende anvendes i arbejdsmæssige sammenhænge.
Bruges vognen til andre formål kan virksomheden blive mødt med et krav om at betale registreringsafgift og en bøde – typisk fordi den blev brugt til privatkørsel.
Man må gerne samle medarbejdere op fra deres bopæl på vej til arbejdspladsen – men kun hvis det ikke afviger væsentligt fra den direkte rute.
Mandskabsvogne må således kun bruges til transport til og fra virksomhedens arbejdspladser af materiel, værktøj og materialer, og til transport til og fra arbejdspladserne af personer, der arbejder i ejerens eller brugerens virksomhed.
Man kan dog sagtens have en mandskabsvogn, selv om man ikke har ansatte i virksomheden.
Pas på med frokostafhentning
Det er heller ikke tilladt at bruge en mandskabsvogn til kørsel mellem virksomheden og den private bopæl. Heller ikke til frokost.
Der kan dog forekomme tilfælde, hvor en sådan kørsel kan anses som erhvervsmæssig.
Ifølge registreringsafgiftsloven skal der som udgangspunkt betales registreringsafgift, hvis en mandskabsvogn bruges til kørsel efter mad. Det udløser dog ikke afgiftspligt, hvis afhentningen af mad sker under en i øvrigt lovlig kørsel uden væsentlige afvigelser fra den direkte rute.
Kilde: Dansk Håndværk
Related Articles
Fra succesfuld webshopejer til ejendomsinvestor med fart på
PROFIL: Med en portefølje, der siden 2011 er vokset fra to mio. kr. til 170 mio., har Nikolaj Kongerslev haft succes på ejendomsmarkedet. Her løfter han sløret for, hvad han har gjort. Af Ebbe Fischer Han læste jura i slut halvfemserne og nåede at tage sin bachelor....
Undersøgelse af københavnske kollegier viser mange med SU-venlig husleje
Af redaktionen Hele 84,9 procent af kollegierne i Københavnsområdet har boliger, der kan betales med en udeboende SU. Dertil udbyder 30 procent boliger fra 3.000 kr. om måneden eller under, ifølge en stor undersøgelse fra 2023. Undersøgelsen, som Kbh-kollegier.dk står...