”Frygt for social dumping udelukker firmaer fra byggeopgaver”

november 14, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto

Det stigende fokus på social dumping får nu både hovedentreprenører og udbydere af større byggeopgaver til at vælge deres underentreprenører med større forsigtighed, ifølge en central aktør. Det kan nemlig koste dyrt på troværdigheden, hvis der afsløres snyd med løn eller arbejdsforhold på byggepladsen.

 

Af redaktionen

Arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk oplever stigende interesse for at kunne sætte stemplet ’overenskomstdækket’ på en virksomhed. Det fremgår af en pressemeddelelse.

”Vi får flere og flere indmeldelser, hvor ejeren direkte fortæller, at deres kunder stiller krav om overenskomstdækning som betingelse for indgåelse af aftale,” siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Han uddyber:

”Det er tydeligt, at de store hovedentreprenører er blevet forsigtige med at vælge underleverandører, der ikke har ordnede forhold for deres ansatte. Og bliver man valgt fra af den grund, går det hurtigt ud over indtjeningen.”

 

Efterspørger flere kurser

Organisationens jurister har netop afholdt overenskomstkurser, hvor medlemmer blev undervist i de aftalte løn- og ansættelsesvilkår.

Interessen var så stor, at der nu er planlagt et ekstra kursus i november. Ifølge Danske Håndværk fordi håndværksmestrene ønsker at blive klædt godt på til at forstå aftalerne, så virksomhederne kan overholde spillereglerne og få tryghed om forretningen.

”Vi har altid set det som en fælles interesse mellem arbejdsgivere og ansatte at sikre os imod snyd og urimelige arbejdsforhold. Fordelene ved faste rammer og ordnede forhold går begge veje, og derfor var vi med 3F blandt de første, der indarbejdede særlige regler om social dumping i vores overenskomster – i overensstemmelse med vores medlemmer ønske,” siger Morten Frihagen.

 

FAKTA:

Dansk Håndværk er en arbejdsgiverforening med overenskomster på en række områder. F.eks. med 3F, Blik & Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og HK.

Allerede i forbindelse med overenskomsten i 2008 indførtes de første værn mod social dumping, og organisationerne har løbende tilføjet nye.

 

Related Articles

Dansk Håndværk: Det er for let for tyvene – her er fem tips

Dansk Håndværk: Det er for let for tyvene – her er fem tips

Tyveri af værktøj er en branche i hastig vækst, og især boomer det sorte marked med værktøj stjålet ved indbrud i varevogne. Det vil flere organisationer nu gøre op med. Af redaktionen Tyveri af værktøj er et kæmpeproblem. Sådan lyder det fra arbejdsgiverforeningen...

Værktøjsproducent kommer med opråb efter eksplosion i hælerisager

Værktøjsproducent kommer med opråb efter eksplosion i hælerisager

Kriminelles videresalg af hælervarer er i voldsom fremgang. Især stjålet værktøj fra eksempelvis indbrud i varevogne boomer på det sorte marked. Derfor kommer værktøjsproducent nu med opfordring til deres kunder: Registrer jeres værktøj.   Af redaktionen Festool...

Brandsikring: Nu skal det undersøges, hvordan kulturarven sikres

Brandsikring: Nu skal det undersøges, hvordan kulturarven sikres

Efter branden på Børsen skal en ny arbejdsgruppe undersøge, hvordan man bedst sikrer Danmarks historiske bygninger.   Af redaktionen Regeringen vil nu samle fagfolk med både ekspertise i byggelovgivning og i bygningsfredningsloven for at se på brandsikring. Det...