CONCITO: Byggepladsen er en nøglefaktor i den grønne omstilling

januar 11, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto

Den indflydelsesrige grønne tænketank har rettet blikket mod landets byggepladser og kommer med fire anbefalinger til, hvordan man bedst får styr på sit klimaftryk på pladsen.

 

Af redaktionen

Hvis Danmark skal nå 2030-målet om at reducere sine drivhusgasudledninger med 70 pct. ift. 1990, er det vigtigt, at klimabelastningen fra byggeriet reduceres. Det fremgår af en analyse fra CONCITO

Oplagte muligheder

CONCITO peger på, at 13 pct. af dansk nybyggeris udledninger foregår i byggefasen.

”Der er således oplagte muligheder for at reducere sektorens klimaaftryk ved at orientere sig mod f.eks. byggeriets arbejdsmaskiner samt materiale- og ressourceforbruget på byggepladser, som medfører et væsentligt spild. Denne viden om udledninger i byggefasen og omstilling af byggepladsen baseres både på nylige danske studier samt erfaringer fra Norge, hvor man i flere år har arbejdet for at udfase dieseldrevne arbejdsmaskiner,” skriver tænketanken.

 

Fire anbefalinger

CONCITO medgiver, at der inden for byggesektoren allerede er et stort fokus på CO2-udledninger.

”Men indtil nu har det primære fokus været på klimaaftrykket fra byggematerialer og på driften af bygninger,” lyder det.

 

CONCITO anbefaler derfor, at man også gør følgende:

 

  1. Medregner byggefasen i livscyklusvurderinger (LCA-beregninger).

 

  1. Understøtter elektrificeringen af byggeriets arbejdsmaskiner gennem ambitiøse mål, tidlig planlægning og supporterende tiltag.

 

  1. Indsamler systematisk data om byggepladsers ressourceforbrug og samarbejder om udvikling af dataplatform for at begrænse ressourcespild.

 

  1. Promoverer de positive effekter af maskiners elektrificering for samfund og sundhed.

 

Læs en udførlig beskrivelse af hvert punkt her

 

Kilde: CONCITO

 

Related Articles

AI-INDSIGT: Kan byggeriet igen være først med ny teknologi?

AI-INDSIGT: Kan byggeriet igen være først med ny teknologi?

Magnus Therkildsen er softwareingeniør, AI-specialist og Senior Manager i EG Construction - en underafdeling af hastigt ekspanderende EG. Fremover vil han skrive til Building News med fokus på, hvordan AI kan skabe værdi i byggeriet.   Af Magnus Therkildsen...