Arkitektur: Københavns ældste skyskraber fredes

januar 24, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Sådan ser den ikoniske bygning ud. Foto: Wikimedia Commons / seir+seir

En fredning af SAS Royal Hotel ved Hammerichsgade 1 ved Vesterport Station i København er en realitet. Det er opført fra 1956-60 og er hovedstadens ældste skyskraber.

 

Af redaktionen

”Det er en stor dag for Danmark, en stor dag for København og en stor dag for arkitekturen. Det er mærkeligt, det ikke er sket for længst.”

Berlingskes kulturanmelder Holger Dahl jubler over udsigten til, at SAS-hotellet i centrum af København bliver fredet, siden Bygningssynet nu indstiller, at både hotellet og den tilhørende lufthavnsterminal fredes.

 

Tegnet af Arne Jacobsen

SAS-hotellet er tegnet af Arne Jacobsen, og Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur indsendte sidste år et forslag om at frede bygningen. Det forslag har Det Særlige Bygningssyn altså valgt at efterkomme, siden man indstiller, at SAS-hotellet og den tilhørende lufthavnsterminal skal fredes. Det skriver Berlingske.

Indstillingen ventes at blive fulgt af de relevante myndigheder.

 

Fakta om SAS-hotellet ved Hammerichsgade 1

  • SAS-hotellet er næsten 70 meter højt og var med sine 22 etager landets højeste, da det blev færdigt i 1960. Der er 275 værelser.
  • Arne Jacobsen byggede SAS-hotellet efter inspiration fra Lever House på Manhattan i New York.
  • Internationalt anerkendte designikoner som stolene Ægget, Svanen og Dråben er designet specielt til hotellet. I dag er det kun værelse 606, som står præcis som i 1960.
  • I 2001 blev det renoveret af den tysk-iranske designer Yasmine Mahmoudieh, der genindførte de originale møbler, som var blevet luget ud i en periode, hvor man overså værdien.

Kilde: DAC

 

FAKTA: Det Særlige Bygningssyn begrunder fredningen

Bygningssynet finder, at de bærende fredningsværdier især knytter sig til bygningens arkitektoniske fremtoning i bybilledet, til facadeproportioneringen, til bygningens planløsning, den udsøgte materialeanvendelse og de gennemarbejdede bevarede detaljer, bygningsdele og materialer fra opførelsen (1956-60).

Det Særlige Bygningssyn anbefaler, at der udarbejdes en værdianalyse på bygningsdelsniveau for det samlede bygningskompleks. En sådan analyse kan udmunde i en restaureringsstrategi, der vil bidrage med vigtig viden, således at kommende ombygninger og restaurering understøtter SAS Royal Hotels bærende arkitektoniske idé.

Kilde: Det Særlige Bygningssyn

 

Related Articles

Borgmester vil renovere Nørrebro Station for 75 mio. kroner

Borgmester vil renovere Nørrebro Station for 75 mio. kroner

Af redaktionen Københavns Kommune kalder Nørrebro Station ’en relativt mennesketom, nedslidt og utryg stationsbygning.’ Derfor går kommunen nu sammen med DSB om et storstilet projekt. DSB vil finde ca. 30 millioner kroner til renovering af selve stationsbygningen på...