februar 9, 2024

Foto: Vinduesindustrien
Et snarligt boom er på vej i vinduesbranchen, fordi offentlige bygninger – både på EU-niveau og i Danmark – vil skulle renoveres for at opfylde de stigende krav til isolering. Sådan lyder det fra en specialist.
Af Ebbe Fischer
Generelt er tendensen inden for vinduer, at bygherrer i alle størrelser går højt op i energirenovering – lige fra privathuse til de helt store projekter.
Og faktisk vil det ofte være en fordel at skifte, allerede når vinduerne er ti år gamle.
Sådan lyder det fra Claus Arberg, direktør i Hvidbjerg Vinduet og bestyrelsesformand i Vinduesindustrien.
Offentlig supertanker som storkunde
Claus Arberg mener, at meget store offentlige aktører snart for alvor vil røre på sig.
”Statslige og offentlige bygninger forventes i stor stil at skulle udskifte deres vinduer til mere energivenlige typer. Vi ser ind i et stort potentiale for vores branche, og tendensen til at udskifte vinduer vil fortsætte mange år endnu. Også på offentligt niveau, herunder EU-niveau,” siger han.
Hvornår tror du, I for alvor vil mærke det boom?
”Jeg forestiller mig, at det vil komme stille og roligt over de næste 3-5 år. Også for at holde temperaturen på et stabilt niveau – og undgå overophedning.”
Udover at overholde regler, hvad kan branchen så gøre ift. CO2-reduktion og klimaaftryk?
”Vi kan gøre meget. Vinduesbranchen var tidligt ude med klimavenlige produkter, og allerede i 2016 stod vi sammen om en ramme for branche-EPD’er (Environmental Product Declaration, red.). Også før entreprenører og bygherrer efterspurgte det, og de er nu ført ajour til fælles branche EPD’er i forbindelse med, at vi i starten af 2021 har set nye EU-retningslinjer.”
Branchen vil være på grøn forkant
At Vinduesindustrien som brancheforening har gjort EPD’er tilgængelige for medlemmerne betyder, ifølge Claus Arberg, at også mindre aktører har en chance for at opfylde kravene og ikke mindst være på forkant.
”Det danner jo et solidt grundlag for at dokumentere vores CO2-aftryk,” siger han.
”Jeg synes, at vi som branche har været med til at hjælpe vores medlemmer med at se på, hvordan vores produkter og alle processerne kan håndteres på en forsvarlig måde. EPD’erne er jo selve grundlaget for at tilvejebringe den dokumentation, vi hver især skal lave for vores produkt.
Det er del af den obligatoriske ESG-dokumentation, og det vil vokse meget. Bygger man over 1000 m2, skal der laves bæredygtighedsregnskab,” påpeger Claus Arberg.
Related Articles
Milepæl i cementindustrien: Aalborg Portland reducerer CO₂ med 800.000 tons
Aalborg Portland reducerede sidste år sin CO2-udledning med 269.100 tons svarende til næsten 16 procent sammenlignet med 2023. Det viser opgørelsen over virksomhedens udledninger i 2024, som nu er verificeret af en uvildig 3. part, Bureau Veritas. De seneste tre år...
De tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024
I et tæt felt med flere spændende byggerier kan foreningen Træ i Byggeriet nu løfte sløret for de tre finalister, der skal dyste om prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Fælles for de tre projekter er, at de alle udmærker sig ved at have et højt ambitionsniveau,...
Arkitekturanmelder i ekstase over ombygget industribygning
En nedslidt bygning i Nordvest er blevet til ”The Hive”. En vild transformation, kalder Berlingskes arkitekturredaktør udviklingen. Building News går bag om processen. Af redaktionen/ef ”Du har aldrig set noget lignende før – det er forbløffende godt,” skriver...