august 16, 2024

Arkivfoto: Wendelin Jacober
Det er alt for besværligt at komme af med asbest, fordi hver kommune har egne regler på området og lange behandlingstider. Risikoen er derfor, at nogle dumper det i naturen. Sådan lyder det fra en tømrermester, som er vant til at håndtere affaldet. Han efterlyser en central asbestmyndighed.
Af Ebbe Fischer
Mens politikerne har fokus på at beskytte mod asbest, så oplever de tømrere, der river de gamle asbesttage ned, at det er utrolig svært at komme af med affaldet.
Tømrermester Mark Perregaard er en af dem. Sammen med sin partner har han 14 ansatte, og en stor del af opgaverne er at rive gammelt asbesttag ned og lægge nyt på.
Han fortæller om processen:
”Når vi skal af med asbest, skal vi have deklaration fra kommunen. Det er rigtig bøvlet, og det tager ofte lang tid at blive godkendt. Og så bliver det måske afvist, fordi du har lavet en lillebitte fejl. Det kan tage op til to måneder at få den godkendelse,” siger han.
Hver kommune sine regler
Problemet er ifølge tømrermesteren, at alle kommuner har egne regler på området, og det komplicerer processen.
”Vi er f.eks. i gang med at skifte 5.000 m2 asbesttag nede i Borup på Midtsjælland, og så skal vi aflevere det helt oppe i Audebo Miløcenter i Nordsjælland. Så skal vi ligge og køre hele vejen fra Midtsjælland og helt op i Nordsjælland med det her affald. Og hvis du vinder en tagsag i Ballerup, så er det lige pludselig Ballerup Kommunes regler,” forklarer Mark Perregaard og tilføjer:
”Altså hvorfor? Det skal ikke være så bøvlet. De skal da stå med kyshånd, når vi kommer med det farlige affald. I dag koster det 2.000 kr. tonnet at komme af med, og jeg kan godt blive bekymret for, at nogen bare dumper det, når det er så besværligt.”
Central myndighed – Asbest.dk
I stedet for at håndværkerne – som i dag – skal gå ind på en ny kommunes hjemmeside, når de får en ordre et nyt sted, efterlyser Mark Perregaard en central myndighed.
”Det skal da være et fast system, hvor man bare går ind på ’Asbest.dk,'” siger han og uddyber:
”Så kan du skrive, hvor du er og hvad du skal aflevere. Og så modtager du en besked med, hvor det skal afleveres – tæt på. Færdig. Sådan burde det være, og det er jeg sikker på mange vil give mig ret, for vi hører mange brokke sig over det her. Men i dag skal man bøvle med en ny kommune og ind på nye hjemmesider hver gang.”
Related Articles
Milepæl i cementindustrien: Aalborg Portland reducerer CO₂ med 800.000 tons
Aalborg Portland reducerede sidste år sin CO2-udledning med 269.100 tons svarende til næsten 16 procent sammenlignet med 2023. Det viser opgørelsen over virksomhedens udledninger i 2024, som nu er verificeret af en uvildig 3. part, Bureau Veritas. De seneste tre år...
De tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024
I et tæt felt med flere spændende byggerier kan foreningen Træ i Byggeriet nu løfte sløret for de tre finalister, der skal dyste om prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Fælles for de tre projekter er, at de alle udmærker sig ved at have et højt ambitionsniveau,...
Arkitekturanmelder i ekstase over ombygget industribygning
En nedslidt bygning i Nordvest er blevet til ”The Hive”. En vild transformation, kalder Berlingskes arkitekturredaktør udviklingen. Building News går bag om processen. Af redaktionen/ef ”Du har aldrig set noget lignende før – det er forbløffende godt,” skriver...