Her er hvad kommunerne går op i, når de køber ind

januar 25, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

CEO Casper Helbo-Nielsen. Foto: Comdia

Platformen Comdias fire udbudsmoduler indrammer, hvor kommunernes indkøbsfokus ligger. Building News har talt med virksomhedens direktør for at forstå feltet.

Af Ebbe Fischer

Comdia er specialist inden for udbuds- og indkøbssoftware og har en lang historik med at parre offentlige udbud med private aktører.

Det giver en særlig indsigt.

”Vi sender udbud til virksomheder, så de kan skabe vækst, og vi giver dem viden om markedet og data på deres konkurrenter,” forklarer CEO i Comdia, Casper Helbo-Nielsen.

“Mens indkøberne får adgang til de bedste leverandører via brugervenlige platforme, hvor opgaverne kan løses digitalt,” tilføjer han.

 

Digital udbudsstyring og dialog

Det handler med andre ord om at holde orden på leverandører og udbudsstyring for offentlige virksomheder, mens den private sektor kan blive klogere på relevante udbud.

At facilitere dette felt er en idé, Casper Helbo-Nielsen rykkede på efter ti år med udbudsovervågning og udbudssystemer som ansat i Mercell.

”Jeg havde et ønske om at være selvstændig, og jeg havde behov for at sætte strøm til markedsdialogen. Så jeg fandt en kompagnon, som var skarp på IT-delen. Vi begyndte samarbejdet i 2011 og gik live i 2012,” fortæller specialisten.

 

Havde I lavet en markedsanalyse, inden I åbnede egen butik?

”Jeg havde i forvejen et stort netværk, så det handlede om en god mavefornemmelse og en lidt mere uformel markedsanalyse via mit netværk. Jeg havde også opbygget et godt ry, og mange var åbne for at tage en snak. På den måde fik jeg flere kommuner med som udviklingspartnere,” siger han og uddyber kommunernes interesse:

”Kommunerne så en chance for at optimere udbudsprocessen ved at blive bedre til markedsdialogen og få styr på den tidligt i processen. I bund og grund handler det om kvalificeringen af udbudsmaterialet, inden man går i udbud. Man fjerner fejlene, inden man sætter udbud af sted – og sætter strøm til det, så det bliver optimeret,” forklarer Casper Helbo-Nielsen.

 

Fire moduler udgør kernen

Siden starten i 2012 har Comdias kunder især været kommuner, herunder f.eks. daginstitutioner, der drives af kommuner.

”Men nu er boligforeninger, forsyningsvirksomheder, skoler, universiteter etc. ved at komme godt med. Vores omsætning vokser, og vi nærmer os halvdelen af det kommunale marked på tværs af moduler,” siger Casper Helbo-Nielsen.

I dag har COMDIA fire moduler. Første modul, som man tidligt satte i gang, handler om markedsdialog. Mens andet modul var at få styr på leverandørlisterne.

”Modulerne er udviklet med kunderne. Her er mulighed for, at virksomhederne kan godkende kommunens krav og klausuler for at blive optaget på listen. Det er senere udvidet til, at man kan lave underhåndsbud på baggrund af leverandørlisterne, vedligeholdelsesopgaver etc. Ved at sætte strøm til selve udbudsprocessen fik kommunerne overblik over, hvordan man fordeler opgaverne, så man ikke altid benytter den samme virksomhed til f.eks. at bygge legepladser. Her har kommunerne en interesse i at sikre konkurrencen – samt et politisk fokus på at sikre ligebehandling af især lokale virksomheder.”

 

Kontrol og EU-udbud er nøglefaktorer på markedet

Tredje modul er kontroldelen, der bliver brugt af kommuner og forsyninger til at understøtte hele kontrollen med arbejdsklausuler, ligesom man ønsker at undgå social dumping.

”Det er et område, både kommuner og forsyninger får mere og mere fokus på,” siger Casper Helbo-Nielsen.

Endelig er fjerde modul EU-udbudsdelen, der omhandler hele det svære felt med EU-lovgivning.

”Det er meget komplekst, for der er rigtig meget lovgivning. Og det er nogle helt andre rammer, man skal holde sig inden for,” fortæller Casper Helbo-Nielsen.

 

 

Related Articles

Sådan vil Esbjerg Kommune fokusere ved centralt udbud

Sådan vil Esbjerg Kommune fokusere ved centralt udbud

Museumspladsen på Østergade 42 i den centrale del af Esbjerg - også kaldet Bibliotekshaven - har i mange år været en populær parkeringsplads. Nu udbydes grundarealet på 11.831 m² med en estimeret byggeret på 13.500 m².   Af redaktionen EDC Poul Erik Bech skal...

Udbud for 5,5 mia. kr. på vej fra Vejdirektoratet

Udbud for 5,5 mia. kr. på vej fra Vejdirektoratet

En lang række større og mindre udbud er på vej i år og næste som led i Infrastrukturplan 2035. Det melder Vejdirektoratet.   Af redaktionen Hele 200 repræsentanter fra danske entreprenørvirksomheder var onsdag d. 6. marts 2024 samlet i Middelfart til...

Fra succesfuld webshopejer til ejendomsinvestor med fart på

Fra succesfuld webshopejer til ejendomsinvestor med fart på

PROFIL: Med en portefølje, der siden 2011 er vokset fra to mio. kr. til 170 mio., har Nikolaj Kongerslev haft succes på ejendomsmarkedet. Her løfter han sløret for, hvad han har gjort.   Af Ebbe Fischer Han læste jura i slut halvfemserne og nåede at tage sin bachelor....