Bæredygtig køling skal holde Aalborgs supersygehus i gang

februar 15, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Aalborg Universitetshospital forventes at stå helt klar i 2026. Foto: Wikimedia Commons

Når det nye Aalborg Universitetshospital åbner, bliver det med bæredygtig køling og nye avancerede samarbejder, der kan danne skole.

Af redaktionen

Aalborg Forsyning er klar til at levere fjernkøling til supersygehuset ‘Nyt Aalborg Universitetshospital’, der efter planen åbner ultimo 2026.

Det bliver med verdens mest energieffektive køleanlæg, melder Siemens.dk – den specialiserede virksomhed leverer således flowmålere, transmittere og redundante controllere til hospitalet, så den ofte livsvigtige køling ikke svigter.

Siemens indgår i et omfattende samarbejde med Aalborg Forsyning m.fl. om projektet.

 

Effektiv køling

Ifølge Siemens er det mest spektakulære ved løsningen virkningsgraden – også kaldet COP-faktoren, der beskriver forholdet mellem strømforbrug og produktionen af varme

Mens et almindeligt køleanlæg har en virkningsgrad på mellem 2 og 5, har fjernkølingsanlægget en virkningsgrad på mellem 23 og 30.

“Når vi måler det over et helt år, så er vores anlæg minimum 4-5 gange mere effektivt end konventionel køling,” citerer Siemens Aalborg Forsynings overordnede projektansvarlige for fjernkøleløsningen for at sige.

Den høje virkningsgrad betyder, at løsningen er god for miljøet. Beregninger fra Rambøll viser, at køleanlægget sparer 500-700 tons CO2 om året i forhold til, hvis sygehuset havde valgt en konventionel køleløsning.

 

Henter vand fra kridtsø

Den bæredygtige fjernkølingsløsning fungerer ved, at vand pumpes op fra en 32 meter dyb kridtsø, hvor vandets temperatur er mellem 5 og 13 grader celsius. Søvandet pumpes op til en varmeveksler tæt på søbredden, og her bruges søvandet til at køle det vand, der recirkulerer i køleanlægget. Vandet i køleanlægget er behandlet teknisk, så det ikke indeholder ilt og kalk og har en fast pH-værdi på 9,5 – på den måde kan det cirkulere i anlægget, uden at jernrørene ruster.

Fra varmeveksleren løber det afkølede vand gennem en 3,6 kilometer lang tunnel til Aalborg Forsynings energicentral. Herfra leveres der 12 grader varmt vand ind til hospitalet, og det modtages 18 grader retur. I tilfælde af, at temperaturen i søen overstiger 12 grader, er der to store varmepumper på energicentralen, som kan køle vandet ned til 7-8 grader og leder det ind i systemet.

 

Kilde: Siemens

 

Related Articles