Markant stigning i svanemærket byggeri

februar 23, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

VEM Byg er i gang med byggeriet i Halgaard Enge, der er svanemærket efter de nyeste krav. Model: VEM Byg

Nye tal fra Miljømærkning Danmark viser, at svanemærket byggeri fortsat er i positiv vækst, og der er i dag over 4.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Danmark.

 

Af redaktionen

En femdobling på fem år. Det er en markant fremgang i svanemærket byggeri, vi ser i disse år.

Pt. er er der opført 4.293 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Danmark. Og pr. 1. januar 2024 er der 2.413 under opførelse.

 

Større fokus på grønt byggeri

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljømærkning Danmark. Udviklingen glæder direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen.

“Den store vækst i svanemærket byggeri vidner om, at byggebranchen får stadig større fokus på klima og grøn omstilling. Vores oplevelse er, at det nu er en bred del af byggebranchen, der kommer med på vognen, og det er en glædelig udvikling,” siger han.

 

Fremmer cirkulær økonomi

Thybo Ejendomsudvikling er en af de virksomheder, der har stort fokus på mere bæredygtigt byggeri. Thybo Ejendomsudvikling står således bag flere svanemærkede byggerier og arbejder målrettet med Svanemærket:

”I Thybo har vi fokus på at mindske den samlede miljøpåvirkning fra vores byggeaktiviteter, og vi arbejder med bæredygtige tiltag i alle dele af byggeprocessen. Når det er muligt, arbejder vi derfor altid efter at opnå Svanemærket for vores byggerier, hvilket understøtter vores mission om at skabe mere miljøvenlige boliger, der er både æstetisk tiltalende og holdbare. Vi har opført over 250 svanemærkede boliger, og vi har flere på vej. Vi vil fortsætte med at arbejde på vores mål om, at alle vores byggerier skal være svanemærkede – da vi mener dette er fremtiden, ikke i morgen, men fremtiden i dag”, siger Rasmus Kjær, Direktør og Udviklingschef i Thybo Ejendomsudvikling.

 

Certificering gør det nemt at agere bæredygtigt

Også hos Ikano Bolig, der er en del af den internationale virksomhedsgruppe Ikano Group, har man fokus på udviklingen af mere bæredygtige kvarterer og boliger i Danmark:

”Hos Ikano Bolig har vi en klar mission; det skal være nemt for vores kunder at leve mere bæredygtigt. Derfor øger vi løbende kravene til vores nye projekter, og Svanemærket understøtter vores indsats gennem både planlægning og byggefase. Desuden skaber certificeringen tryghed for vores kunder, da der er fokus på bl.a. indeklima og 3. parts kontrol – og så er det en mærkningsordning, de kender i forvejen. Vi har netop færdiggjort ”Filmhusene” i Værløse, der er vores første rækkehusprojekt med svanemærkede boliger, og derudover har vi flere spændende projekter i pipeline, som vi ligeledes vil gå efter at få svanemærket”, siger Lone Lindgård Laursen, Bæredygtighedschef i Ikano Bolig.

Også landets kommuner har i stigende grad fokus på at opføre svanemærkede bygninger.

”Det er positivt, at flere og flere kommuner sætter fokus på miljø og klima også i det byggede miljø og på den måde er med til at skubbe til udviklingen. Jeg håber, at endnu flere kommuner vil følge trop i fremtiden”, siger Martin Fabiansen.

 

Om Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke og en af verdens skrappeste miljøcertificeringer, Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder, at det ser på alle relevante miljøproblemer i hele produktets livscyklus. Svanemærket tager altså hensyn til både klima, kemikalier, ressourcer og biodiversitet og ser samtidig på hele produktets rejse fra råvarer, produktion og brug til genbrug, genanvendelse og affald.

Svanemærket skærpede sidste år kravene til nybyggeri. Her blev især sat øget fokus på cirkulær økonomi, klima og biodiversitet. Samtidig blev det muligt at svanemærke kontorbyggeri.

 

Kendetegn ved et svanemærket byggeri:

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

 

Kilde: Miljømærkning Danmark

Related Articles

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.