“Branchen skriger på ekstern ekspertise”

januar 4, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Pressefoto

PROFIL: Jonas Møllenborg er udlært tømrer og bygningskonstruktør, og karrieren har ført vidt omkring, indtil han for tre år siden gik all in som selvstændig. Det viste at være en god idé, for branchen skriger på ekstern ekspertise, fortæller han. Men man skal håndtere det rigtigt.

Af Ebbe Fischer

Allerede i 2010 opdagede Jonas Møllenborg, at der er et stort marked som ekstern konsulent for en driftig selvstændig med den rette ekspertise.

Efter krakket i 2008 stod han med en fyreseddel i hånden. Ordrebogen var tom, og hans stilling som byggeleder blev nedlagt året efter. Efter en afstikker som tømrer i seks måneder, hvor han kørte sin rådgivningsvirksomhed ved siden af, gik det pludselig stærkt.

“Jeg fik flere og flere henvendelser om konsulentarbejde og blev nødt til at stoppe tømrervirksomheden igen,” siger Jonas Møllenborg og tilføjer:

”Man skal ikke regne med at have ordrebogen fuld fra dag ét. Man skal ud og tale med folk og igennem sit netværk, så døren åbner sig til konkrete projekter.”

 

Fleksibilitet er efterspurgt

Særligt i en krisetid kan det være hensigtsmæssigt at hyre folk ind på timebasis. Også for de større aktører, erfarede Jonas Møllenborg.

Han fik nemlig SAS Facility Management som storkunde. Altså den SAS-enhed, der administrerer ejendomme – typisk på lange lejekontrakter – op til 30 år.

”De er sådan skruet sammen, at SAS skal stå for vedligeholdelsen og her kom jeg ind i billedet. Jeg hjalp med at udforme kontrakter til entreprenører, der så skulle udføre arbejdet,” forklarer Jonas Møllenborg.

”Det var lige fra at skifte en liste til større ombygninger, og så skulle vi jo gå hele aftalen grundigt igennem.”

 

Bred baggrund giver pote

En baggrund som tømrer, inden han blev bygningskonstruktør og byggeleder, har givet Jonas Møllenborg en bred palette af kompetencer, som han trækker på som selvstændig.

”Jeg har siddet som entreprenør, som bygherre og som arkitekt – dvs. jeg har en arkitekt som samarbejdspartner, og jeg hjælper med deres tilsyn og byggeledelse. Det gør, at jeg kan sætte mig ind i alle de indgangsvinkler, der kommer frem på møderne og i praksis. Det er nok min største force, at jeg kan se en sag fra alles synspunkt,” siger han.

 

Opkøber virksomhed

Tilbage i 2012 fik Jonas Møllenborg imidlertid et tilbud, han ikke kunne afslå. Et tilbud, der bandt ham til en virksomhed i otte år, inden han gik solo igen.

”Jeg blev inviteret med som partner i entreprenørvirksomheden Casadana, som jeg havde samarbejdet med. Vi lavede en aftale, og jeg købte virksomheden sammen med to andre.”

Frem til 2020 var Jonas Møllenborg medejer af Casadana og i dagligt virke projektdirektør.

”Vi gik ind i en periode med masser af vækst, og vi går fra at være seks til at være 45 medarbejdere på få år. Det er en rigtig god tid med højkonjunktur, strategier og vækstplaner, men det ender med, at jeg bliver lidt træt af, at jeg meget ofte ender som problemløser,” siger han.

 

Vil være iværksætter igen

Den hurtige vækst betyder, at Casadana kommer på bagkant ift. medarbejdere, og for at det ikke skulle gå ud over kvaliteten på byggesagerne, skulle der konstant rages kastanjer ud af ilden, fortæller Jonas Møllenborg.

”Vi havde dygtige folk, men til tider en stor udskiftning af personale, som det ofte ses ved kraftig vækst – og for at byggesagerne ikke skulle gå galt, skulle vi være over alle sagerne konstant. Jeg blev lidt træt af at løse problemer for andre, og ønskede at komme videre. Jeg skiltes på god fod med mine partnere, de nuværende ejere, og vi ses stadig,” forklarer han.

Ordrer kommer via netværk

Jonas Møllenborg sælger sin andel i august 2020 og starter altså igen som selvstændig projektleder og bygherrerrådgiver. Og der går ikke lang tid, inden ordrebogen er fyldt på ny. Men han går lidt anderledes til værks end i starten af 10’erne.

”Mens jeg før også arbejdede med private, rådgiver jeg nu kun professionelle bygherrer,” fortæller han.

 

Hvad er din strategi som iværksætter?

”Jeg kan godt li’ at bygge ting op, og så se om det fungerer. Og jeg er rimelig afklaret med, hvad jeg gerne vil. Jeg er ikke nogen god sælger, men jeg er god til at lave det, jeg laver, og så får jeg ellers arbejde via mit netværk. Desuden gør jeg meget ud af at samarbejde og tager generelt kommunikation i byggeriet meget seriøst, da det typisk er her, kæden springer af først. Desuden har jeg en arkitekt som fast samarbejdspartner. Når han har lavet rammen, kan jeg stå for byggeledelsen og agere den udførende arkitekt på et givet projekt.”

Nyt idé: Vinduesløfter

Pt. er Balta Danmark A/S en af Jonas Møllenborgs store kunder, og han netop har afsluttet en renoveringssag på en boligejendom, på Østerbro, da vi fanger ham i januar 2024. Og så har han lige startet en ny virksomhed, der har udviklet en særlig maskine til at løfte vinduer, da han så et stort potentiale i at kunne hjælpe håndværkere, der slider sig selv op alt for hurtigt.

”Det er skidesmart, for vinduer er lidt tunge, og det er en god hjælp. Men det er også en lang rejse at få produktet udbredt på markedet. Det er ikke nok at have produktet. Man skal også gøre et stort benarbejde,” siger han.

 

CV: Jonas Uffe Møllenborg

Udlært tømrer i 2000

Udlært bygningskonstruktør i 2004

Projektleder hos Casadana A/S fra 2004-06

Projektleder i Hans Henning Nielsen A/S fra 2006-10

Selvstændig tømrermester 2010-11

Selvstændig bygningskonstruktør 2011-12

Projektdirektør og partner i Casadana A/S fra 2012-20

Ejer og direktør i Møllenborg A/S 2020-?

Related Articles

Specialist: Sådan kan AI hjælpe dig i byggebranchen

Specialist: Sådan kan AI hjælpe dig i byggebranchen

Når man skal til at bruge AI i byggeprocessen, er der ét begreb, man især skal holde sig for øje.   Af Ebbe Fischer EG Construction - en softwareudvikler - har endnu ikke produkter på markedet, der anvender AI, men de er på vej i slutningen af 2024. Det fortæller...

Fra succesfuld webshopejer til ejendomsinvestor med fart på

Fra succesfuld webshopejer til ejendomsinvestor med fart på

PROFIL: Med en portefølje, der siden 2011 er vokset fra to mio. kr. til 170 mio., har Nikolaj Kongerslev haft succes på ejendomsmarkedet. Her løfter han sløret for, hvad han har gjort.   Af Ebbe Fischer Han læste jura i slut halvfemserne og nåede at tage sin bachelor....

”Fremtidens markedsledere bygger regenerativt”

”Fremtidens markedsledere bygger regenerativt”

Det er slet ikke nok at bygge CO2-neutralt. Hvis man vil være klar til den fremtid, der snart kommer, skal man bygge regenerativt, og man kan lige så godt komme i gang nu, hvis ikke man vil tabe konkurrencen på sigt. Det siger professoren bag et nyt opsigtsvækkende...