september 19, 2024

Sådan ser det nye projekt ud. Foto: Sund & Bælt
Med en helt ny ø og en række faunapassager vil Sund & Bælt skabe endnu bedre betingelser for biodiversiteten på Sprogø. Dermed lægger man sig på linje med en grøn trend i byggeriet.
Af redaktionen
Det er ikke længere nok at gå efter at være CO2-neutral, nej, det gælder om at give tilbage til naturen ved at bygge regenerativt – dvs. bygge, så man tilfører naturen værdi i stedet for ‘bare’ at gå i nul.
Artiklen fortsætter længere nede
Sprog & Bælt pudser den grønne profil
Her spiller biodiversitet en stigende rolle, og Sund & Bælt opgraderer nu også på feltet.
Sprogø er nemlig ikke bare midtpunkt i Storebæltsforbindelsen. Det er også et vigtigt leve- og ynglested for flere af Danmarks truede dyrearter. For at give dem endnu bedre levevilkår går Sund & Bælt nu i gang med at etablere en helt ny ø på tippen af Sprogø, der sammen med tre nye faunapassager vil skabe endnu bedre ynglebetingelser for en række fuglearter som hættemågen, den truede edderfugl og splitternen.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sund & Bælt.
Artiklen fortsætter længere nede
Mange fuglearter
Idéen udspringer af arrangementet Naturens Døgn i 2023, hvor mere end 30 natureksperter var samlet for at komme på løsninger, der kan styrke biodiversiteten omkring Storebælt. En af deltagerne var Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, DOF BirdLife. Og han er positiv overfor de nye initiativer.
”Sprogø er et vigtigt område for en lang række fuglearter. Så alle gode tiltag i form af hensyn til fuglene er vigtige, når vi ser, hvordan mange fuglebestande generelt går tilbage i Danmark,” siger Knud Flensted.
Fakta:
- De nye tiltag er de første i rækken af kommende naturprojekter på Sprogø – Sund & Bælt har afsat 10 millioner kroner hertil.
- Splitternen overvintrer i Vestafrika og vender tilbage til Norden om foråret for at yngle. Den foretrækker ubeboede øer og søger beskyttelse hos hættemågen. På Sprogø steg bestanden fra 3 fugle i 2008 til over 1000 i 2018, men er faldet de seneste år på grund af en fugleinfluenza i 2022.
- Bestanden af edderfugle på Sprogø er fordoblet de seneste 15 år, og i 2024 er der registreret lige under 300 ynglende fugle, hvilket gør Sprogø til et af de steder i landet med en stor koncentration.
Kilde: Sund & Bælt
Related Articles
Milepæl i cementindustrien: Aalborg Portland reducerer CO₂ med 800.000 tons
Aalborg Portland reducerede sidste år sin CO2-udledning med 269.100 tons svarende til næsten 16 procent sammenlignet med 2023. Det viser opgørelsen over virksomhedens udledninger i 2024, som nu er verificeret af en uvildig 3. part, Bureau Veritas. De seneste tre år...
De tre finalister til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024
I et tæt felt med flere spændende byggerier kan foreningen Træ i Byggeriet nu løfte sløret for de tre finalister, der skal dyste om prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Fælles for de tre projekter er, at de alle udmærker sig ved at have et højt ambitionsniveau,...
Arkitekturanmelder i ekstase over ombygget industribygning
En nedslidt bygning i Nordvest er blevet til ”The Hive”. En vild transformation, kalder Berlingskes arkitekturredaktør udviklingen. Building News går bag om processen. Af redaktionen/ef ”Du har aldrig set noget lignende før – det er forbløffende godt,” skriver...