Nu kommer der gang i landbrugsbyggeriet igen

januar 8, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto: Olga Lioncat

Landbruget er konjunkturfølsomt, og de seneste år har været udfordrende for sektoren, der ikke har haft appetit på nybyggeri. Men i 2024 lysner det i takt med renten, men også fordi en anden vigtig faktor er i spil, fortæller en ekspert.

 

Af Ebbe Fischer

Jesper Lawcock er adm. direktør i Kjargaard Byg A/S – en totalentreprenør med særligt fokus på landbruget. Han fortæller, at der efter et par udfordrende år nu med al sandsynlighed kommer mere byggeaktivitet i sektoren i 2024.

 

Krise ramte landbruget hårdt

En problematisk faktor for byggeri i landbruget har været, at renten og materialeprisen er steget.

”Dvs. det var ikke rentabelt at bygge nyt i 2023. Det er en sektor med høj volumen og lav avance, og når renten stiger, er det et stort problem,” forklarer Jesper Lawcock og uddyber:

”En rente på 4-5 procent er ikke kritisk i sig selv, men det er kritisk, hvis den hele tiden blæser opad, og du har uvished, inflation og høje materialepriser.  Nu ser det lidt mere stabilt ud.

Det er bare svært at operere i et marked, hvor intet er særlig stabilt. Du ved ikke, hvad du skal forholde dig til. Desuden er bankernes krav til solvens og likviditet blevet skrappere. ’Cash is king’ i dag.”

 

Nu vender skuden

Trods den fortsat spændte verdenssituation har flere makroøkonomiske forhold, og måske især renten, rettet sig til. Dermed lysner det.

Men også andre forhold gør sig gældende, påpeger direktøren.

”Vi forventer, at der kommer gang i landbrugsbyggeriet igen i år – bl.a. pga. nye tilskudsordninger til energioptimeringer, ligesom vi ser tilskud blive forlænget ind i 2024. Det betyder, at mange skal have bygget nyt i år, og EU går f.eks. ind og giver støtte til CO2-reduktion,” siger Jesper Lawcock.

 

Renoveringsprojekter kører

Mens få landmænd altså har bygget nyt, har det set lidt lysere ud ift. renovering.

”Vi har måttet dreje vores forretning over til renoveringsopgaver i landbruget og har sat mere tryk på andre segmenter og opgaver. Det var lidt af en udfordring, men det er gået fornuftigt,” siger direktøren med henvisning til, at hans virksomhed er blevet mere fokuseret på erhvervs- og industribyggeri.

Related Articles

Konjunkturer: Fortsat vækst i sigte

Konjunkturer: Fortsat vækst i sigte

Foreningen for Rådgivende Ingeniører (FRI) har netop offentliggjort sin seneste konjunktur-måling. Konklusionen er klar: Det går fortsat stærkt i de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder.   Af redaktionen Konjunkturer for Rådgivende Ingeniørvirksomheder for...

“Hold øje med disse vigtige tendenser i 2024”

“Hold øje med disse vigtige tendenser i 2024”

Af redaktionen Bygherreforeningen har sat sig for at analysere, hvilke udviklinger der er på vej i 2024. De har delt det op i fem overordnede områder og en række underområder. Here we go ...   Markedet   Færre bygge- og anlægsprojekter udskydes eller aflyses...