Konjunkturer: Fortsat vækst i sigte

april 29, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: Andrea Piacquadio

Foreningen for Rådgivende Ingeniører (FRI) har netop offentliggjort sin seneste konjunktur-måling. Konklusionen er klar: Det går fortsat stærkt i de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder.

 

Af redaktionen

Konjunkturer for Rådgivende Ingeniørvirksomheder for april 2024 viser dog også, at væksten bliver mere afdæmpet, og at boligbyggeriet er udfordret.

Men trods en nedgang i boligbyggeriet er mangel på arbejdskraft den helt store generelle udfordring for FRI-virksomheder. I oktober 2023 var det 73% af FRI-virksomhederne, der manglede ingeniører, i den nye måling er det 94% af branchens virksomheder, der mangler ingeniører.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra FRI.

 

Ordrebøger bugner

Ordrebøgerne er generelt vokset siden målingen i oktober 2023 og de er, ikke mindst på tre måneders sigt, på et historisk højt niveau. Der er allerede nu opgaver til 89 % af de ansatte i branchen om tre måneder.

Det er et niveau, som ikke efterlader meget luft til de yderligere opgaver, der måtte opstå med kortere varsel. Den ekstremt stærke ordrebog er den væsentligste årsag til, at man igen ser massiv ingeniørmangel.

Og baggrunden for at mere end 40% af FRI-virksomhederne forventer at have flere ansatte om seks måneder, end de har i dag. Der er dog samtidig en forventning om, at ordrebøgerne stabiliseres på det nuværende niveau over de næste seks til tolv måneder.

 

Enkeltsektorer har det svært

Sammenlignet med situationen i oktober 2023 er tilbagegangen inden for boligbyggeri fortsat, og den er nu suppleret af en svag tilbagegang i det offentlige byggeri. Eksporten er også bremset op. Det betyder, at den generelle vækst i branchen ikke opleves lige stærkt i alle medlemsvirksomheder.

Dog er det blot 1 % af FRI- virksomhederne, der forventer at være færre ansatte om seks måneder, end de er i dag.

Hvis man ser på den mere specifikke udvikling i enkeltsektorer, er forventningerne om fortsat vækst forankret i, at der indenfor en række sektorer: Energi, erhvervsbyggeri, infrastruktur og anlæg samt miljø (bl.a. vand, spildevand og forsyning) har været en stærk vækst sammenlignet med efteråret 2023.

Ser man på den historiske udvikling, betyder det, at der har været en konstant ordrefremgang indenfor disse sektorer siden corona-stoppet i 2020 – og reelt var det netop blot et midlertidigt stop, siden der også var vækst i årene inden corona, lyder det fra FRI.

 

Kilde: Foreningen for Rådgivende Ingeniører

 

Related Articles

Nu kommer der gang i landbrugsbyggeriet igen

Nu kommer der gang i landbrugsbyggeriet igen

Landbruget er konjunkturfølsomt, og de seneste år har været udfordrende for sektoren, der ikke har haft appetit på nybyggeri. Men i 2024 lysner det i takt med renten, men også fordi en anden vigtig faktor er i spil, fortæller en ekspert.   Af Ebbe Fischer Jesper...