Udbud: Svært for kommuner at holde styr på leverandørlister

januar 25, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Arkivfoto

Kommunerne har en udfordring med at dele sol og vind lige, når det handler om udbudsopgaver. Særligt svært er det at sikre optimal konkurrence på områder med mange små spillere.

Af Ebbe Fischer

”Det vigtigste for kommunerne er at holde styr på leverandørlisterne. Det handler ikke mindst om, at der rent politisk er et pres ift. at holde styr på, hvordan opgaverne bliver fordelt.”

Sådan siger Casper Helbo-Nielsen, CEO i Comdia, der formidler offentlige udbud til virksomheder.

Samt formidler udbud af bl.a. relevante entreprenører og håndværkere til kommunerne.

“Jeg tror, at vores succes i den sammenhæng bygger meget på, at vi tilvejebringer brugbar data. Især ift. de små håndværksvirksomheder, der har mange små opgaver, og hvor det i høj grad handler om, hvor gode kommunerne er til at fordele opgaverne,” siger Casper Helbo-Nielsen.

 

Lister understøtter konkurrence

Det handler i høj grad også om at skabe hensigtsmæssig konkurrence, når kommunerne ønsker at give opgaver til bl.a. små nystartede håndværkere. Comdias leverandørlister er her med til at facilitere, at små virksomheder kan byde på små opgaver.

”Kommunen kan f.eks. invitere tre virksomheder – to lokale og en ikke-lokal. Og så lader man systemet vælge. Man vil nemlig også gerne sørge for og signalere, at man er en erhvervsvenlig kommune,” siger Casper Helbo-Nielsen og påpeger, at Comdia også arbejder med vare- og tjenesteydelser.

 

Sætter strøm til proces

Leverandørlisterne er egentlig det samme som de håndværkerlister, mange havde liggende i skuffen i gamle dage.

”Nu er det bare i elektronisk form og med mulighed for, at virksomhederne digitalt kan godkende kommunens krav og klausuler og blive optaget på listen,” siger Casper Helbo-Nielsen.

Han uddyber:

”Det er nu udvidet til, at man kan lave underhåndsbud på baggrund af leverandørlisterne, vedligeholdelsesopgaver etc. Dvs. ved at sætte strøm til selve udbudsprocessen har kommunerne fået overblik over, hvordan man fordeler opgaverne, så man ikke altid benytter den samme virksomhed til f.eks. at bygge legepladser.”

 

 

Related Articles

Sådan vil Esbjerg Kommune fokusere ved centralt udbud

Sådan vil Esbjerg Kommune fokusere ved centralt udbud

Museumspladsen på Østergade 42 i den centrale del af Esbjerg - også kaldet Bibliotekshaven - har i mange år været en populær parkeringsplads. Nu udbydes grundarealet på 11.831 m² med en estimeret byggeret på 13.500 m².   Af redaktionen EDC Poul Erik Bech skal...

Udbud for 5,5 mia. kr. på vej fra Vejdirektoratet

Udbud for 5,5 mia. kr. på vej fra Vejdirektoratet

En lang række større og mindre udbud er på vej i år og næste som led i Infrastrukturplan 2035. Det melder Vejdirektoratet.   Af redaktionen Hele 200 repræsentanter fra danske entreprenørvirksomheder var onsdag d. 6. marts 2024 samlet i Middelfart til...