Simpel model gav styr på byggeforretningen og overskud på bundlinjen

januar 5, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Jesper Lawcock er direktør i Kjærgaard Byg A/S. Pressefoto

Kjargaard Byg A/S har ændret sit fokus fra at opføre landbrugsbyggerier til i højere grad at fokusere på erhvervs- og industribyggeri. Det er lykkedes via en hjemmebygget model.

 

Af Ebbe Fischer

Landbrugssektoren går meget op og ned, og det har betydet, at erhverv og industri nu fylder halvdelen af ordrebogen for entreprenøren Kjargaard Byg A/S.

Mens landbrug i dag ’kun’ udgør den anden halvdel af opgaverne for den mangeårige specialist inden for landbrugsbyggeri.

Den transformation har man gennemført via en særlig model,  fortæller adm. direktør i virksomheden, Jesper Lawcock, til Building News.

 

Model giver overblik

For at få styr på transformationen har hans virksomhed udviklet en matrix – eller en LEF-model, som de kalder det.

”Dermed kan vi tidligt sætte kunden i en boks, så alle i virksomheden er klar over, hvordan kunden skal behandles. Og hvilke krav vi stiller i f.eks. tilbudsgivningen. Siden vi indførte denne matrix for to år siden, har vi ikke haft et tabsgivende projekt,” siger Jesper Lawcock.

Han uddyber:

”LEF står for Landbrug, Erhverv og Fagentrepriser, og via LEF-modellen giver vi projektet betegnelser. F.eks. er et E2-projekt et projekt af en særlig størrelse med bestemte karakteristika inden for erhvervsbyggeri. Således giver vi tilbud ud fra omsætning etc., og dermed skal vi ikke diskutere og bruge så meget tid internt, da alle kender deres opgaver. Alle ved, hvilke rammer vi arbejder inden for. F.eks. ved salgschefen, at vi ud fra vores erfaring kan levere og tjene penge på det konkrete projekt ud fra en given tilbudspris.”

 

Flere underentreprenører

Kjargaard Byg  A/S har desuden tilpasset sin forretning ved, at man har udvidet samarbejdet med underentreprenører, hvilket giver en mere fleksibel forretning. Det har også været nødvendigt, siden landbruget – kernekunden – har været hårdt ramt af krisen.

”Som led i den nye strategi er vi gået fra 100 til 35 medarbejdere på få år, da vi er gået fra at udføre meget i egenproduktion til at udføre mere med underentreprenører. Men nu går det fremad igen,” siger Jesper Lawcock.

Han tilføjer:

”Vi har ikke en lige så høj omsætning som før, da vi bevidst vælger opgaver fra, men vi har løst vores udfordringer via vores model. Vi ser på, hvad det er for en kunde, hvordan de skal behandles etc. Og når vi bygger præcis, som kunden forventer, vil vores virksomhed med tiden vokse. Så kan vi stille og roligt bevæge os fremad.”

Related Articles

Sådan bliver du leverandør til nyt megaområde i Storkøbenhavn

Sådan bliver du leverandør til nyt megaområde i Storkøbenhavn

Jensen & Nielsen Gruppen har store investeringer i Hersted Industripark i Glostrup, hvor de skal nedrive eksisterende bebyggelser og opføre nye. Her fortæller udviklingschefen, hvad de kræver af deres leverandører.   Af Ebbe Fischer   Hele 30.000 m2...

SYSTRA vinder rammeaftale på teknisk rådgivning for Sund & Bælt

SYSTRA vinder rammeaftale på teknisk rådgivning for Sund & Bælt

Sund & Bælt har udbudt fire parallelle rammeaftaler om teknisk rådgivning og bistand, hvoraf SYSTRA er blevet tildelt den ene.   Af redaktionen Rammeaftalen løber de næste fire år, og direktør i RAIL i SYSTRA Danmark, Per Lindholm Larsen,  er tilfreds med...