Konkurrence: Hvordan bygger man til ’det gode liv på landet’ i fremtiden?

april 4, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: Pixabay

Drømmen om livet på landet lever, og potentialet er stort. Derfor er Arkitektforeningen Østjylland gået sammen med Randers Kommune og har sat en idékonkurrencen i søen under navnet ’Det er dejligt på landet’.

 

Af redaktionen

Spørgsmålet er, hvordan man revitaliserer arkitekturen i landsbyerne og matcher landsbyernes tilbud med nye generationers behov og familiemønstre?

Sådan lyder det fra Arkitektforeningen Østjylland som indgang til idékonkurrencen.

 

Fokus på tre temaer

Idékonkurrencen har fokus på tre overordnede temaer:

1) Omdanne det eksisterende med respekt for kulturarven og bæredygtighed.

2) Tilføje nye strukturer, der understøtter landsbyens fællesskab og identitet.

3) Genskabe landsbyens struktur og fællesskab på innovative måder.

Med disse temaer som udgangspunkt opfordres deltagere til at fremlægge løsninger, der både adresserer de generelle udfordringer, landsbyerne står overfor, og samtidig kommer med specifikke løsninger for Albæk.

 

Fremhæv unik historie

Alle landsbyer har deres egen unikke historie, arkitektoniske værdier og fællesskaber – og ikke mindst nærhed til naturen. Men generelle samfundsændringer har skabt en række udfordringer, der sætter landsbyerne under pres. Stationerne i de mindre byer forsvinder, butikkerne lukker, og de fleste gårde er ikke længere tilknyttet landbruget. De funktionstømte bygninger går i forfald eller nedrives.

Alene de sidste 10 år, er der nedrevet knap 10.000 stuehuse på landsplan, ifølge Arkitektforeningen Østjylland.

 

Bevar gårdene!

Forsvinder gårdene, forsvinder en central del af vores fælles kulturarv, og mange landsbyer kæmper for at bevare deres identitet og eksistensgrundlag.

Disse udfordringer kræver nytænkende og bæredygtige løsninger for at  sikre landsbyernes fremtid, påpeger Arkitektforeningen Østjylland, og det skal idékonkurrencen ’Det er dejligt på landet’ søge bud på med udgangspunkt i en konkret case.

 

CASE: Genskabelse af landsby

I landsbyen Albæk, beliggende i naturskønne omgivelser nord for Randers Fjord, er ovenstående udfordringer særligt nærværende.

Landsbyen er karakteriseret ved smalle veje, firlængede gårde, stråtækte huse, bindingsværk, tætte byhuse med sadeltag, og håndværk i høj kvalitet. Den mest markante og unikke kulturarv ligger i de firlængede gårde, som er omdrejningspunktet for idékonkurrencen.

Med udgangspunkt i et afgrænset konkurrenceområde med seks ejendomme, der på forskellig vis belyser de udfordringer og muligheder landsbyen står over for, ønsker Arkitektforeningen Østjylland og Randers Kommune nytænkende bud på, hvordan man kan styrke landsbyernes historie og særlige liv via arkitektoniske indgreb og planer, der respekterer landsbyens kulturhistorie – samtidig med, at de imødekommer nutidige og fremtidige behov, lyder det fra Arkitektforeningen Østjylland.

 

FAKTA:

Ambitionen med konkurrencen ’Det er dejligt på landet’ er at se idéer og løsningsforslag, der tænker ud af boksen og sætter nye standarder for, hvordan vi kan omdanne og revitalisere landsbyer til at blive bæredygtige og levende samfund.

Konkurrencen er åben for alle med en interesse for arkitektur og samfundsudvikling. Herunder arkitekter, sociologer, kunstnere, antropologer, historikere, udviklere og entreprenører. Det er dog et krav, at mindst én deltager på hvert hold er arkitekt MAA eller arkitektstuderende ved MAA.

 

Kilde: Arkitektforeningen Østjylland

 

 

Related Articles

AI: Dansk branchespecialist ekspanderer – køber finske Zeroni

AI: Dansk branchespecialist ekspanderer – køber finske Zeroni

EG Construction - en markedsledende leverandør af nordisk branchesoftware - opkøber endnu en konkurrent.   Af redaktionen Senior Vice President i EG Construction, Aleksander Bjaaland, glæder sig over opkøbet: "Zeronis og EG Constructions produktporteføljer...

Små enheder af socialt boligbyggeri kan være på vej på landet

Små enheder af socialt boligbyggeri kan være på vej på landet

Når ældre mennesker ikke længere kan bo i deres hus på landet, mangler der tilbud i landsbyen. Det kan man gøre noget ved, lyder et argument. Udviklere ser på området.   Af Ebbe Fischer Hvis man som udvikler skal arbejde med et projekt på 3-4 huse i en landsby,...