Specialist: Sådan kan AI hjælpe dig i byggebranchen

april 25, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Magnus Therkildsen. Foto: EG Construction

Når man skal til at bruge AI i byggeprocessen, er der ét begreb, man især skal holde sig for øje.

 

Af Ebbe Fischer

EG Construction – en softwareudvikler – har endnu ikke produkter på markedet, der anvender AI, men de er på vej i slutningen af 2024.

Det fortæller Magnus Therkildsen, Senior Manager i EG Construction, under et interview med Building News.

EG Construction er en underafdeling af hastigt ekspanderende EG, der udvikler software til en række brancher og beskæftiger mere end 2.000 medarbejdere primært i Norden.

 

De to første skridt og et nøglebegreb

Ifølge Magnus Therkildsen er ‘Step 1’, at man som virksomhed forsøger at identificere, hvor AI kan skabe værdi.

”Hvad kan det gøre for mig? Step 2 er så typisk det brede begreb – machine learning,” siger Magnus Therkildsen og uddyber:

”Det handler om at finde mønstre i ting og drage nogle konklusioner ud fra det. Det samme gør mennesker, men fordelen er, at maskinen kan håndtere meget store datasæt. Det kan f.eks. være ift. planlægning. Hvordan blev et projekt planlagt og udført etc.? Her kan AI finde mønstre og hjælpe til, at planlægningen fremover bliver hurtigere og mere effektiv.”

Et andet eksempel er inden for bæredygtighed.

”Her får vi kunstig intelligens til at hjælpe med byggeformer, som kan nedbringe CO2 – det kan den sagtens regne ud. Ofte kan disse ting især hjælpe små virksomheder, som for meget få penge kan få nogle ekspertøjne på et problem ved, at vi bygger AI helt ind i softwaren,” siger Magnus Therkildsen.

 

En succesfuld case

For at illustrere, hvad AI er i stand til, hiver Magnus Therkildsen også et eksempel frem fra sundhedssektoren.

”Det gælder jo i mange sektorer, og vi har et interessant eksempel fra Køge Sygehus. Her lader mave- og tarmkirurgisk afdeling AI se på en patients forløb ud fra et datasæt på over 70.000 patienter. På den måde har man via AI kunnet designe forløb, der giver meget færre genindlæggelser. Simpelthen fordi AI finder mønstrene.”

 

AI er stærk til billedanalyse

Inden for machine learning er der en række ting, AI kan hjælpe med, forklarer Magnus Therkildsen.

”Billedanalyse er f.eks. et spændende område. Det er helt vildt, hvad AI kan genkende i billeder på meget kort tid. Det kan f.eks. hjælpe med at forbedre sikkerhed på byggepladser – simpelthen ved at kigge på en lang række billeder og videoer af byggepladserne,” siger han og tilføjer:

”Man finder måske et stillads, der ikke er ordentligt fæstnet. Typisk vil man sætte mennesker til at kigge efter det 24/7, men her kan AI altså overvåge det.”

 

God til at mængdeberegne og lave tilbud

Når man skal projektere et byggeri, arbejder de fleste i 2D i dag, men med AI kan man få assistance til at identificere hvilke mængder materialer, man skal håndtere på et givet byggeri, lyder et argument.

Men først skal softwaren strømlines.

”Når vi køber virksomheder op, er det bl.a. med fokus på at lave en kæde af værktøjer, der kan hjælpe fra idé til projektudførelse. Når du f.eks. får et tilbud på et projekt, er det i høj grad mængder og priser, det handler om. Her skal data flyde mellem de forskellige stykker software,” forklarer Magnus Therkildsen.

Han uddyber:

”Når en entreprenør skal byde på et projekt, begynder man typisk med klassiske plantegninger for at regne ud, hvad det koster. Hvor mange meter fundament skal man f.eks. producere, og hvor mange m2 gipsvægge skal laves. Via AI-drevet billedanalyse kan man hurtigere og bedre regne det ud.

I vores kalkulationssoftware har vi allerede afprøvet, hvordan AI kan hjælpe med at huske ting, der typisk glemmes. Eller AI kommer med forslag til smartere byggeløsninger, lavere CO2 osv.”

 

Hvordan får man konkret et program som jeres til at hjælpe?

”For at få AI til at give de rigtige svar, skal den feedes rigtigt. Og du kan sige, at vi er feederen. Vi prompter AI-systemet. Man klikker på en knap i vores program, der sørger for, at AI bliver fodret – eller promptet – rigtigt.

Og det resultat, der kommer fra AI, det præsenterer vi for brugeren på en intuitiv facon. Hvis du f.eks. er i tvivl om din tagkonstruktion, kan du måske få hjælp til, at du har glemt skumstrimler til bølgepladerne.”

 

Hvordan sikrer man sig mod fejl i AI?

”Det er en form for uddannelse, vi allesammen skal have. Hvis du spørger en kollega, skal man jo også være sikker på, at han/hun ved, hvad hun taler om. Man kan enten selv stille opklarende spørgsmål om tagkonstruktionen, og man kan bede den om at lade være med at svare, hvis ikke den ved det.

Når man bruger AI i vores software, er det imidlertid en del af vores programmering at få så valide svar som muligt. Du kan sige, at vi anvender AI på en måde, hvor brugerne får glæden af det, uden at skulle forstå det eller tænke for meget over det.”

 

Related Articles

Sådan bliver du leverandør til nyt megaområde i Storkøbenhavn

Sådan bliver du leverandør til nyt megaområde i Storkøbenhavn

Jensen & Nielsen Gruppen har store investeringer i Hersted Industripark i Glostrup, hvor de skal nedrive eksisterende bebyggelser og opføre nye. Her fortæller udviklingschefen, hvad de kræver af deres leverandører.   Af Ebbe Fischer   Hele 30.000 m2...

SYSTRA vinder rammeaftale på teknisk rådgivning for Sund & Bælt

SYSTRA vinder rammeaftale på teknisk rådgivning for Sund & Bælt

Sund & Bælt har udbudt fire parallelle rammeaftaler om teknisk rådgivning og bistand, hvoraf SYSTRA er blevet tildelt den ene.   Af redaktionen Rammeaftalen løber de næste fire år, og direktør i RAIL i SYSTRA Danmark, Per Lindholm Larsen,  er tilfreds med...