”Hvorfor må man egentlig ikke kunne se, at det har været brugt før?”

maj 1, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Lone Hedegaard Mortensen. Foto: ABC Rådgivende Ingeniører

I Sydeuropa er de vilde med det rå New Yorker-look, og selvom det har vundet indpas nogle steder i Danmark, er det stadig hvidt, hvidt og atter hvidt, der dominerer. Det er ikke særlig bæredygtigt, ifølge en specialist.

 

Af Ebbe Fischer

 

”I Danmark er vi meget glade for de hvide vægge. Det skal se nyt ud det hele, og det hele skal være hvidt. Kunne vi ændre på den præmis og sænke forventninger til, hvordan ting kan se ud?”

Sådan siger Lone Hedegaard Mortensen – afdelingsleder for bæredygtighed hos ABC Rådgivende Ingeniører.

En virksomhed, der er vant til at transformere bygninger, og som bl.a. har været med til at ombygge The Hive.

”Vi vil gerne have mere fokus på genanvendelse,” fastslår Lone Hedegaard Mortensen.

 

Vigtig grøn indstilling

Argumentet lyder, at det er afgørende for den grønne omstilling, at vi ikke bare renoverer (i stedet for at opføre nyt) – men også sparer mere på materialer under renoveringen.

”Det er en udvikling, der accelererer i øjeblikket med stort fokus på at begrænse ressourceforbruget.

Som led i den grønne omstilling er det vigtigt, at vi transformerer det, vi har, i stedet for konstant at bygge nyt op,” siger Lone Hedegaard Mortensen.

 

Hvornår er ting for slidte?

Ifølge eksperten er det interessant at se på, hvad slitage egentlig betyder.

“Hvad vil vi acceptere? Når man renoverer en bygning, har man så en forventning om, at den skal se ny ud? Her kan vi bevæge os mere hen imod et New Yorker-look, så det mere rå look også er fedt,” siger hun og tilføjer:

”Det sparer bare en masse ressourcer til renovering. Men er vi villige til at acceptere en højere grad af patinering i vores bygninger? F.eks. en indervæg, der ser mere rustik ud? Hvorfor må man egentlig ikke kunne se, at det har været brugt før? I Sydeuropa er man bedre til at acceptere dette, og der er en bevægelse, vi gerne vil skubbe på i Danmark,” siger Lone Hedegaard Mortensen.

 

Related Articles

Specialist: Sådan kan AI hjælpe dig i byggebranchen

Specialist: Sådan kan AI hjælpe dig i byggebranchen

Når man skal til at bruge AI i byggeprocessen, er der ét begreb, man især skal holde sig for øje.   Af Ebbe Fischer EG Construction - en softwareudvikler - har endnu ikke produkter på markedet, der anvender AI, men de er på vej i slutningen af 2024. Det fortæller...

Megabyggeri på Østerbro et stort skridt nærmere

Megabyggeri på Østerbro et stort skridt nærmere

En sten er ryddet af vejen på vej mod en længe ventet udvidelse og modernisering af nationalarenaen.   Af redaktionen Parken på Østerbro har 38.065 sæder. Men i praksis er topkapaciteten til fodboldkampe omkring 35.000 mennesker, da sikkerhedsmargen mv. ofte...