Vinduesbranchen gør status: Ét område kører godt, et andet stagnerer – mens fremtiden tegner meget lys

februar 9, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Claus Arberg er bestyrelsesformand i Vinduesindustrien. Pressefoto

Building News har talt med bestyrelsesformand i brancheforeningen ‘VinduesIndustrien’ om udviklingen. Privatmarkedet går trægt, men en vigtig ramme er udvidet, og hele klimakrisen vil give stor positiv effekt, lyder analysen.

 

Af Ebbe Fischer

Claus Arberg er direktør i Hvidbjerg Vinduet, der laver vinduer og døre i plast/composit – samt træ og aluminium. Desuden er han bestyrelsesformand i VinduesIndustrien, og Building News har derfor sat ham stævne til en snak om udvikling i sektoren.

Læs også: Energirenovering i offentlige bygninger vil give vinduesbranchen vind i sejlene

 

Vækster vinduesbranchen i disse år?

”Nej, det gør den ikke. Men det skal ses på bagkant af den begunstigelse, vi så under corona. Dengang skulle alle have gjort noget ved deres huse, men nu er den effekt jo væk, og vi er endt på et niveau lavere end før corona,” siger Claus Arberg med henvisning til det private marked og giver et eksempel:

”F.eks. meldte Huskompagniet tidligt i 2022 ud, at salget faldt meget. Det giver jo automatisk en effekt, hvor der ikke skal bruges så mange vinduer.”

 

Ramme udvidet og projektmarkedet kører

Imidlertid kører projektmarkedet godt, fortæller Claus Arberg, siden de store udlejningsejendomme mv. stadig bliver bygget eller skal renoveres.

”Der kører typisk med lidt sikrere skridt. Set på den måde, at hvis der er noget, der skal gøres, finder man pengene til det,” siger han.

”Vi har dog også set en del projekter blive udskudt eller helt annulleret, fordi priserne stak af med inflationen. Dvs. man skulle have en større lejestigning end muligt for at projektet kunne realiseres. Men nu er rammen udvidet set i relation til, hvor meget huslejerne må stige ift. at renovere. Og når rammerne for socialt boligbyggeri udvides, dukker nye projekter op,” siger Claus Arberg.

 

Visuel tendens: Større ruder

Hvis vi vender blikket mod design, hvilke tendenser ser du så?

“En klar tendens er, at elementerne bliver større og større. Selve det at have dagslys og lysindfald er noget, som arkitekterne bruger mere og mere via vinduer og store facader af glas, så tendensen mod større enheder er fortsat i udvikling. Det er ikke nyt, men det bliver mere og mere udtalt.”

 

Det er jo noget man har hørt om i mange år – hvor går grænsen?

“Haha… ja.. det er jo en balance, og det er svært at sige. Vores produkter er rigtig gode til at lede lyset ind, og om vinteren skal det jo så være sådan, at man leder mindst muligt varme ud.

I dag er mange bygninger imidlertid så godt isoleret, at problemet ofte er, at man ikke kan komme af med varmen i sommerperioden. Så på et tidspunkt kommer man også til at tænke mere over, hvordan man undgår overophedning. Det kommer til at vokse,” siger Claus Arberg.

Related Articles

AI-INDSIGT: Kan byggeriet igen være først med ny teknologi?

AI-INDSIGT: Kan byggeriet igen være først med ny teknologi?

Magnus Therkildsen er softwareingeniør, AI-specialist og Senior Manager i EG Construction - en underafdeling af hastigt ekspanderende EG. Fremover vil han skrive til Building News med fokus på, hvordan AI kan skabe værdi i byggeriet.   Af Magnus Therkildsen...

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller, men ikke pga. klimaet

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller, men ikke pga. klimaet

VÆKST: Solceller ligger helt i top på ønskelisten over energirenoveringer hos danske boligejere. Og det skyldes først og fremmest én ting: Økonomi.    Af redaktionen Danskerne har for alvor fået øje på solcellerne, når de skal nedbringe energiregningen. I en ny...