”Børsen skal genopbygges inden for få år – men på en ny måde”

april 18, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Børsen inden bygningen brændte. Foto: Wikimedia Commons

Kort efter branden er samfundets spidser allerede i gang med at diskutere, hvordan man bygger op igen. Både Berlingske og Politiken argumenterer for, at tragedien giver nye muligheder, og overborgmesteren spiller nu ind med konkrete idéer.

 

Af Ebbe Fischer

Det berømte dragespir kommer de nok ikke udenom.

Men det lader til, at meget andet kan komme i spil, når den ikoniske børsbygning skal genopbygges.

Blot tre dage efter branden i København udtaler overborgmesteren Sophie Hæstorp Andersen (S) sig med fokus på, hvordan genopbygningen kan tage sig ud.

”Man kan forestille sig et mere moderne udtryk. De håndværk, som de havde for 400 år siden, har man ikke på samme måde i dag. De havde bl.a. hyret hollandske specialister, som hjalp med udsmykningen,” siger overborgmesteren til P1 Morgen.

 

Dansk Erhverv har serveretten

Sophie Hæstorp Andersen erkender, at det er Dansk Erhverv, der som ejer har bolden i første omgang, men hun vil gerne spille ind.

”Området bag Børsen, hvor der i dag er parkeringspladser, kunne måske ændres til et grønt område,” siger hun.

Som mange andre sammenligner Sophie Hæstorp Andersen branden med ødelæggelserne, da Notre Dame brændte for fem år siden.

Og hun er allerede blevet inviteret ned for at se på genopbygningen af den ikoniske kirke af borgmesteren i Paris, siger hun til P1 Morgen.

 

Store aviser skubber på

I Berlingske har de på selve dagen for branden en leder med overskriften:

”I dag skal tårerne trille – i morgen skal dragespiret op igen.”

”Dragespirets kollaps og den uoverskuelige skade på Christian 4.s børsbygning er vores parallel til storbranden i Notre-Dame i Paris i 2019. Vi kan ikke og skal ikke forestille os København uden børsbygningen og dragespiret – eller Paris uden Notre-Dame,” skriver avisens lederskribent Thomas Bernt Henriksen og fortsætter:

”Målet skal være, at dragespiret genskabes så tæt på det originale udtryk som muligt. Vi får brug for at samle landets dygtigste arkitekter til at træffe mange andre svære beslutninger om, hvorvidt børsbygningens indre skal føres tilbage til sin begyndelse for 400 år siden.”

I Politiken kan man læse, at branden på Børsen ‘kan åbne nye muligheder’.

Avisen læner sig op af to arkitekter. ’De ser en enestående mulighed for at tænke den ikoniske bygning ind i nutiden,’ skriver Politiken.

Men det bliver dyrt og besværligt, er der også enighed om.

I første omgang skal Dansk Erhverv nu have afgjort en stor forsikringssag.

 

 

Related Articles

Megabyggeri på Østerbro et stort skridt nærmere

Megabyggeri på Østerbro et stort skridt nærmere

En sten er ryddet af vejen på vej mod en længe ventet udvidelse og modernisering af nationalarenaen.   Af redaktionen Parken på Østerbro har 38.065 sæder. Men i praksis er topkapaciteten til fodboldkampe omkring 35.000 mennesker, da sikkerhedsmargen mv. ofte...