Fuld plade på kommunal klimaalliance – konkrete projekter i støbeskeen

februar 14, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Foto: Pixabay

Med optagelse af den sidste kommune er alle landets kommuner nu med i ambitiøs klimaalliance. Målet er at samarbejde optimalt om helt konkrete klimaløsninger.

 

Af redaktionen

Danmark er det første land i verden, hvor alle regioner har lavet – eller er i gang med at lave – klimahandlingsplaner, som lever op til målene i Parisaftalen.

Planer, der skal omsættes til handling, og derfor har KL, Realdania og de fem regioner dannet et femårigt partnerskab, som skal bidrage til omstillingsarbejdet under navnet ‘Klimaalliancen.’

 

Sidste kommune med om bord

Med formel optagelse af Glostrup Kommune i Klimaalliancen er alle landets 98 kommuner (samt de fem regioner) nu i fuld gang med at bekæmpe klimaforandringerne.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Realdania.

Formålet med Klimaalliancen er således at danne ramme om et fælles udviklingsrum for det omfattende omstillingsarbejde, som venter kommuner og regioner på vejen mod klimaneutralitet senest i år 2050.

 

Metodisk tilgang

Når kommunerne i Danmark udarbejder klimahandlingsplaner, tager de udgangspunkt i en internationalt anerkendt metode, som er udviklet af det globale bynetværk C40 Cities og oversat til en dansk kontekst af CONCITO. Indtil videre står 96 kommuner med en klimahandlingsplan, der er godkendt af CONCITO og C40 og vedtaget i eget byråd.

Planerne har samlet set et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser på tværs af alle sektorer med 76 procent i 2030. Det sker samtidig med, at kommunerne arbejder helhedsorienteret og langsigtet med at tilpasse sig til konsekvenserne af klimaforandringerne såsom stigende havvand, ekstreme regnskyl og hedebølger.

 

Glad borgmester

Borgmester i Glostrup Kommune, Kasper Damsgaard, udtrykker glæde over udviklingen:
”Jeg er glad for, at vi i Glostrup Kommune nu også formelt kan tilslutte os Klimaalliancen. Vi glæder os til samarbejdet med andre kommuner om at finde løsninger på klimaudfordringerne. Glostrup er allerede godt i gang med den grønne omstilling, blandt andet ved at reducere energiforbruget i kommunens ejendomme og ved at styrke en bæredygtig offentlig transport.

Vores fjernvarmeudrulning er også godt i gang. I Glostrup går klimainvesteringer hånd i hånd med investeringer i kerneopgaverne målrettet vores borgere. Med klimahandlingsplanen i hånden, og sammen med resten af kommunerne, kan vi endnu bedre arbejde for at gøre en grøn og mærkbar forskel for vores borgere og kommende generationer,” siger hun ifølge pressemeddelelsen.

 

Giver genlyd internationalt

At alle landets kommuner og regioner samarbejder om at udvikle klimahandlingsplaner og levere den nødvendige lokale klimaindsats er unikt i en international sammenhæng. For at inspirere andre til at følge i fodsporene på de danske kommuners klimalederskab, var en dansk delegation inviteret til FN’s klimakonference COP28 for at fortælle om den lokale klimaindsats og om det særlige ved at samarbejde på tværs af hele landet.

 

Kilde: Realdania

Related Articles

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller, men ikke pga. klimaet

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller, men ikke pga. klimaet

VÆKST: Solceller ligger helt i top på ønskelisten over energirenoveringer hos danske boligejere. Og det skyldes først og fremmest én ting: Økonomi.    Af redaktionen Danskerne har for alvor fået øje på solcellerne, når de skal nedbringe energiregningen. I en ny...

Ny politisk aftale stiller ambitiøse klimakrav til byggeri

Ny politisk aftale stiller ambitiøse klimakrav til byggeri

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er blevet enige om en aftale, der sætter ambitiøse grænser for, hvor meget CO2 et nyt byggeri må udlede. Af redaktionen Med aftalen bliver klimakravene for...

Per Aarsleff går all in på ny grøn trend

Per Aarsleff går all in på ny grøn trend

TENDENS: Flere og flere i branchen bringer biodiversitet i spil som del af den grønne omstilling. Senest kommer en af de helt tunge aktører med sin egen guide på feltet, mens direktøren taler om at inspirere.   Af redaktionen ”Uanset hvor vi arbejder, om det er...