”De offentlige udbud kan – og burde måske – indeholde flere klimakrav”

februar 20, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Jakob Svane. Privatfoto

Asfaltbranchen er klar til at levere mere på det grønne område, hvis det offentlige løfter barren i udbuddene. Det er et af budskaberne fra Jakob Svane, der tiltræder som direktør for Asfaltindustrien 1. maj. Building News har sat den nye brancheboss stævne.

 

Af Ebbe Fischer

”Grønne aftryk gør en forskel, og det er faktisk bred enighed i branchen om, at de offentlige udbud kan – og burde måske – indeholde flere klimakrav,” siger Jakob Svane og uddyber:

”Det er i høj grad et udbudsdrevet marked, og dét, jeg hører, er, at man egentlig gerne vil gøre mere. Man er klar til at levere, hvis det bliver stillet som krav, men hvis ikke det bliver en del af udbudskravet, kan man komme med nok så mange gode hensigter, så bliver det alligevel svært. Her er budskabet, at branchen er klar til at tage et større ansvar. Men det er altså vigtigt, at det kommer ind i de udbud, der nu er på vej.”

 

Har reduceret CO2-aftrykket markant

I den proces er det afgørende, at man får talt sammen, fastslår Jakob Svane.

”Ganske ofte er det sådan, at det er muligt at gøre mere, end man lige går og tror,” siger han og påpeger, at asfaltbranchen har formået at reducere CO2-aftrykket markant.

Du har i en årrække beskæftiget dig med infrastruktur i regi af Dansk Industri, ikke mindst havne, hvilke ligheder ser du til asfaltbranchen?

”Når man producerer asfalt, bliver 30-40 procent genbrugt, og alt det nye kommer ind over en havnekaj. Dvs. havneinfrastruktur er afgørende for asfaltens forsyningskæde, og vi har fælles interesser med havnene, når det kommer til at udnytte og beskytte havneinfrastrukturen. For boligerne spreder sig på havnene mange steder, og det er den helt store trussel og udfordring.”

 

Advarer mod at røre ved infrastrukturplanen

Et af de helt store fokusområder for Jakob Svane bliver at tale for at fastholde infrastrukturplanen 2035.

”Det er vigtigt med en langsigtet rammeplan, og det gælder faktisk hele anlægssektoren,” siger han.

”Både set ift. produktionsapparat og set ift. at fastholde medarbejdere og maskiner. Hvis ikke du kender planen en årrække frem, så bliver det svært, og det er bare helt afgørende for branchen, at man fastholder investeringsplanen.”

 

Er du bekymret for, om den bliver overholdt?

”Nej, men der har jo været folk ude at sige, at man skulle droppe den eller tage den op til genovervejelse. Og det vil vi gerne advare imod. Man er jo blevet politisk enig om en ramme, og man skal ikke kaste det hele op i luften igen. Man er nødt til at fastholde den plan, der foreligger – frem for at gøre grundlaget usikkert for en række industrier.”

 

Hvilke udfordringer ser du ellers for branchen?

”Udover det nævnte er der også udfordringer med tiltrækning og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft, så det er en væsentlig ting. Samtidig er det vigtigt at sige, at der er mange dygtige mennesker i asfaltbranchen, og dem skal vi udvikle på og fastholde,” siger Jakob Svane.

 

Læs også: Sådan bliver du leverandør til asfaltindustrien – en branche i vækst

Related Articles

Sådan vil Esbjerg Kommune fokusere ved centralt udbud

Sådan vil Esbjerg Kommune fokusere ved centralt udbud

Museumspladsen på Østergade 42 i den centrale del af Esbjerg - også kaldet Bibliotekshaven - har i mange år været en populær parkeringsplads. Nu udbydes grundarealet på 11.831 m² med en estimeret byggeret på 13.500 m².   Af redaktionen EDC Poul Erik Bech skal...

Udbud for 5,5 mia. kr. på vej fra Vejdirektoratet

Udbud for 5,5 mia. kr. på vej fra Vejdirektoratet

En lang række større og mindre udbud er på vej i år og næste som led i Infrastrukturplan 2035. Det melder Vejdirektoratet.   Af redaktionen Hele 200 repræsentanter fra danske entreprenørvirksomheder var onsdag d. 6. marts 2024 samlet i Middelfart til...

Fra succesfuld webshopejer til ejendomsinvestor med fart på

Fra succesfuld webshopejer til ejendomsinvestor med fart på

PROFIL: Med en portefølje, der siden 2011 er vokset fra to mio. kr. til 170 mio., har Nikolaj Kongerslev haft succes på ejendomsmarkedet. Her løfter han sløret for, hvad han har gjort.   Af Ebbe Fischer Han læste jura i slut halvfemserne og nåede at tage sin bachelor....