Nordjylland skriger på produktionslokaler

april 19, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Mattias Manstrup er partner i Nordicals Aalborg – en nordjysk erhvervsmægler. Pressefoto

Lokaler til produktion bliver hevet ned fra erhvervsmæglernes hylder i Nordjylland, mens det går mere trægt med store lagerlokaler. Ombygning af lager til mindre enheder efterspørges.

 

Af redaktionen

Udbuddet af ledige lokaler til lager og produktion er steget markant mindre i Nordjylland end i resten af landet, det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

De 11 nordjyske kommuner har i alt 10,1 mio. kvadratmeter lagerlokaler, logistikejendomme, produktionshaller og værksteder – eller knap 13 procent af landets samlede arealer.

 

Nordjylland trækker endnu mere fra

Jakob Wegener er adm. direktør for Ejendomstorvet.dk. Han udtaler i en pressemeddelelse:

”I slutningen af 2022 oplevede vi det laveste udbud af lokaler til lager, logistik og produktion i de 20 år, vi har data for – det gjaldt både for Nordjylland og i hele landet. Siden er udbuddet af ledige lokaler vokset, men stigningen har været mere afdæmpet i de 11 nordjyske kommuner. I 2022 svarede de udbudte lokaler på landsplan til 1,3 procent af de samlede kvadratmeter mod blot 0,9 procent i Nordjylland, altså en forskel på 0,4 procentpoint. Nu er forskellen mere end fordoblet til 0,9 procentpoint – i det nordjyske er 1,3 procent af samtlige arealer udbudt, mens tallet er 2,2 procent for hele Danmark.”

 

Klogt at dele lokaler op

Mattias Manstrup er partner i Nordicals Aalborg – en nordjysk erhvervsmægler. Han oplever stor efterspørgsel på lokaler til produktion og knap så stor interesse for kvadratmeter til lager.

”Generelt er vores udbud af lokaler ikke så stort i Region Nordjylland, fordi der gennem to-tre årtier ikke er blevet bygget lige så meget som f.eks. længere sydpå i Jylland langs E45-motorvejen. Men mange virksomheder centraliserer deres lagre, og nogle vurderer, at én samlet placering, f.eks. i Trekantområdet, er mest oplagt. Faktisk er det dog ikke altid den rigtige beslutning. For virksomheder, der betjener hele Skandinavien eller Norden fra Danmark, kan en nordjysk placering nemlig være oplagt i kraft af færgeruterne mod Sydnorge og Sverige,” pointerer Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg.

Mindre enheder kan give større indtægter, påpeger han.

”Hvis man står med en lagerejendom på 10.000 kvadratmeter, vil det være klogt at dele den op i f.eks. fem sektioner på hver på 2.000 kvadratmeter,” siger Mattias Manstrup.

 

Kilde: Ejendomstorvet.dk

 

Related Articles

Leje er en integreret del af byggeriets kapacitet

Leje er en integreret del af byggeriets kapacitet

Indleje af maskiner og materiel til bygge- og anlæg samt til industrien er et kæmpemarked på flere milliarder kroner. Branchen er voksende, og byder på flere trends. Af Torben Sigh Miljø og kommende krav til emissionsfrie byggepladser, ESG, LCA (livstidscyklus, red)...