Industribygninger omdannes til cool kontorer – The Hive er et af de spektakulære projekter

april 30, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

The Hive. Foto: Pihlmann Architects

Det handler om bæredygtighed og rå charme – samt om en fortælling bag bygningen. The Hive-projektet omdanner 6.336 m2 industribygning til socialt og kulturelt samlingssted og fælleskontor i København Nordvest. Building News har talt med ABC Rådgivende Ingeniører om visioner og udfordringer bag.

 

Af Ebbe Fischer

 

”Vi er gået efter et hus, der genanvender sig selv som koncept.”

Lone Hedegaard Mortensen er afdelingsleder for bæredygtighed hos ABC Rådgivende Ingeniører, som i tæt samarbejde med totalentreprenøren Hoffmann har leveret den komplette ingeniørrådgivning på byggeriet.

Hun tilføjer:

”Det er lykkedes, fordi vi har taget mange tunge dele og har flyttet dem rundt. Vi har f.eks. skåret etagedæk ned og genanvendt dem. Det handler i høj grad om genbrug af bærende konstruktioner.”

 

Ombygning over fire etager

The Hive omfatter ombygning af en ejendom på fire etager med et samlet areal på 4.621 m2 samt 1.715 m2 kælder. Ca. halvdelen indrettes med værksteder, atelierer, udstillingsrum og café.

De nye lokaler skal huse både de to selvstændige organisationer ‘Hjem-Til-Alle-alliancen’ og kunstinstitutionen Art Hub Copenhagen – og skal samtidig fungere som nyt hovedkontor for Bikubenfonden.

Desuden skal en del indrettes til kreative kontorarbejdspladser, og på facaden udvides med ca. 150 m2 tilbygningsareal.

 

Omfattende genbrug

Hvad har været de største udfordringer ved projektet?

”Arkitektens visioner om dobbelthøje rum er spændende og udfordrende. Det ser let ud at genbruge TT-dæk som nye trapper, men det skabte konstruktionsmæssige udfordringer. Det er et samspil mellem forskellige fagligheder, hvor man skal tænke tingene sammen. Det kan være en udfordring, men det kan løses,” siger Lone Hedegaard Mortensen og tilføjer:

”Men når man genbruger så meget, er der stadig en god gevinst ift., hvis man skulle have bygget nyt. Dvs. både økonomisk og klimamæssigt kan det ofte svare sig at genbruge.”

 

Man får fortællingen med

Og så er der også en måske lidt overset gevinst – når man bevarer en bygning, får man en fortælling med.

”Det har bygherre været glad for i dette tilfælde,” siger Lone Hedegaard Mortensen og uddyber:

”De får jo en historie med, og denne bygning er særlig, fordi den er startet som industribygning. Derfor er den forstærket inde i bygningen, hvorfor man kan flytte rundt på dæk. Det kan man ikke altid. Man kan imidlertid arbejde med at genbruge bærende konstruktioner i langt de fleste bygninger. Hvis der er bolig i forvejen, kan det normalt også blive en bolig bagefter.”

 

Opfatter I byggeriet som regenerativt?

“Ja og nej – du kan se det som en målsætning, vi skal bevæge os hen imod. Vi skal genbruge og genanvende og lukke ressourcekredsløb.

Her kan man også tilføje biodiversitet og give bedre forhold til brugerne, men angående biodiversitet er det i høj grad afhængig af, hvor bygningen er placeret henne. Der er f.eks. stor forskel på kystnært byggeri og byggeri på landet, herunder også hvilke arter der er i området.  Men vi vil gerne kigge i den retning,” siger Lone Hedegaard Mortensen.

 

FAKTA:

PROJEKTETS NAVN: The Hive

UDFØRELSESPERIODE: Q3 2022 – Q4 2024

ADRESSE: Thoravej 29, 2400 København NV

BYGHERRE: Bikubenfonden

ENTREPRENØR: Hoffmann

ENTREPRISEFORM: Totalentreprise

RÅDGIVNING: Delt rådgivning

ARKITEKT: Pihlmann Architects

Ingeniør: ABC Rådgivende Ingeniører

AREAL: 6.336m2

ANLÆGSSUM: Ca. 96 mio. DKK

Bæredygtighed: DGNB Guld (m. DGNB Diamant)

 

Kilde: ABC Rådgivende Ingeniører

Related Articles

Svensk fabrik skal skære landets CO2-udledning med syv procent

Svensk fabrik skal skære landets CO2-udledning med syv procent

Fossilfrit stål skal hjælpe svenskerne til klimaneutralitet. Gigantbyggeri på vej. Af redaktionen ”Vi vil fjerne syv procent af Sveriges kuldioxidemissioner, styrke vores konkurrenceposition og sikre arbejdspladser med den mest omkostningseffektive og bæredygtige...