Nu leverer solen en tredjedel af strømmen til stor Frederiksberg-forening

maj 6, 2024

Kirsten Østergaard Poulsen har før haft succes med at forudse en markedsudvikling. Privatfoto

Sådan ser Frederiksgårdens nye solcelleanlæg ud. Pressefoto

Frederiksgården har investeret over to millioner kr. i solceller, og både bestyrelse og rådgivere håber nu, at projektet kan inspirere andre boligejendomme i hovedstaden.

 

Af redaktionen

Et af de største private solcelleanlæg i København er sat i drift på Frederiksgården på Frederiksberg med 305 lejemål. Anlægget til 2,1 mio. kr. producerer nu en stor del af det fælles elforbrug i ejendommen på Rådmand Steins Allé.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

 

Del af stor grøn renovering

Det glæder bestyrelsesformand Frederiksgården, Flemming Brank.

”Som en meget stor ejendom i hovedstaden har vi længe lagt os i selen for at tage aktivt del i den grønne omstilling med bæredygtige initiativer. Solcellerne har dog krævet lidt økonomisk tilløb, fordi vores bygninger er fra 1959. Derfor har vi måttet udbedre andre ting først – til gengæld kan vi nu tage gennemprøvet og effektiv teknologi i brug til gavn for beboere og klima,” siger han i pressemeddelelsen.

 

Leverer strøm til konkrete funktioner

Det nye solcelleanlæg leverer strøm til fælles belysning inde og ude, til elevatorer og ikke mindst til fællesvaskeriet og køkkenet i Frederiksgårdens beboerrestaurant. Solcellerne er selvrensende, så de løbende optimerer produktionen af el. Anlægget har en effekt på 56 KW – det svarer til det årlige, fulde forbrug i knap 30 typiske hovedstadslejligheder med to beboere eller til godt og vel en tredjedel af det fælles el-forbrug i Frederiksgården.

”35 procent i selvforsyningsgrad er tæt på det optimale, fordi produktionen fra et solcelleanlæg dykker, når det er overskyet eller helt mørkt. Anlægget sparer klimaet for 11 tons CO2 hvert år, og med de nuværende elpriser vil investeringen være tjent hjem på 7-10 år – og anlæggets forventede levetid er 25, måske 40 år. Masser af ejendomme kunne gøre det samme som Frederiksgården, og vi håber, at projektet kan inspirere andre. Det er forskelligt, om kommuner hjælper solcelleprojekter på vej, men i år giver København fx tilskud til, at ejendomme kan få undersøgt, om solceller giver mening,” siger projektleder Henrik Trustrup Andersen fra Peter Jahn & Partnere, som er byggeteknisk rådgiver for især boligejendomme i hovedstadsområdet.

 

Digitalt kort fra kommunen hjælper

Københavns Kommune har også udarbejdet et digitalt kort, så det er muligt at se, hvor velegnede tagene over en ejendom er til solceller. Det afhænger fx af hældningen på taget, hvor højt taget ligger i forhold til fx naboejendomme, og selvfølgelig af hvor meget taget vender mod syd.

Lovgivningen gør det i praksis næsten umuligt at forsyne de enkelte lejligheder i en ejendom med strøm. Men hvis reglerne bliver ændret, har Frederiksgården mulighed for at etablere solceller på flere tagflader og dermed øge den samlede produktion. Frederiksgården har også undersøgt, om flere solceller kunne kombineres med et batterianlæg, der lagrede overskydende strøm. Foreløbig er teknologien ifølge Henrik Trustrup Andersen dog meget kostbar, ligesom regler om brandsikkerhed gør en batteriløsning vanskelig.

På landsplan kommer omkring seks procent af det samlede elforbrug i øjeblikket fra solceller, ifølge Energistyrelsen.

 

FAKTA: Frederiksgårdens solcelleanlæg

  • Taganlæg med 160 selvrensende solcellepaneler a 405 W samt invertere (i drift januar 2024)
  • Effekt: 56 KW – svarer til 35 pct. af ejendommens fælles elforbrug
  • Klimagevinst: 11 tons CO2 om året
  • Entreprenør: Phønix Tagenergi
  • Rådgiver: Peter Jahn & Partnere
  • Ejendomsadministrator: Advokat Pernille Høxbro
  • Investering: 2,1 mio. kr. inklusive elarbejde, statikberegninger og udskiftning af tagpap
  • Forventet tilbagebetaling: 7-10 år med nuværende elpriser (april 2024)
  • Andre klimatiltag på ejendommen: Genanvendelse af regnvand, ladestandere til elbiler, led-belysning og arealer med vild natur (biodiversitet)

 

Kilde: Frederiksgården

 

Related Articles

Svensk fabrik skal skære landets CO2-udledning med syv procent

Svensk fabrik skal skære landets CO2-udledning med syv procent

Fossilfrit stål skal hjælpe svenskerne til klimaneutralitet. Gigantbyggeri på vej. Af redaktionen ”Vi vil fjerne syv procent af Sveriges kuldioxidemissioner, styrke vores konkurrenceposition og sikre arbejdspladser med den mest omkostningseffektive og bæredygtige...